Kuni 200 tähemärki


Kui suures koguses tarbitakse Eestis antidepressante?

Posted: February 27th, 2010 | Filed under: Tarbimine, Tervis | View Comments
Bookmark and Share
  Toetan!
 • Tarbimise kohta on raske öelda, sest see, kui inimestele seda välja kirjutatakse või seda apteegist välja ostetakse, ei tähenda veel, et see kõik ka ära süüakse. Kümne aasta tagused müüginumbrid olid Päevalehe (05. veebruar 2000) andmetel sellised:

  "Mitu karpi antidepressante müüte nädalas?

  Tõnismäe apteek: Viimase kuu jooksul oleme erinevaid antidepressante kokku müünud umbes paarisaja karbi ringis. Antidepressante kasutatakse palju tihedamini kui mõned aastad tagasi. Kõige rohkem kirjutavad arstid välja Cipramili ja Prozaci. Neid ravimeid vajavad enamasti kolmekümnesed ja vanemad inimesed, ikka sellised tööd rabavad tüübid.
  Kadrioru apteek: Päris täpset arvu ei oska öelda, ilmselt keskmiselt 30 karpi nädalas. Kõige rohkem müüme Cipramili, kõige vähem Zolofti. Kuigi need ravimid on kallid, ei jäta inimene ostmata.
  Magdaleena apteek: Ei oska öelda. Meie kliendid ei tule apteeki tavaliselt ainult antidepressandi retseptiga, see on ikka koos mingisuguse muu haiguse puhul väljakirjutatud retseptidega. Põhiliselt käivad antidepressandid kaasas näiteks südame-veresoonkonna haigustega. Meil käib eakas kontingent.
  Lasnamäe apteek: Umbes 10 karpi kuus, peamiselt Cipramili.
  Sütiste apteek: Iga päev mitmeid karpe, nädalas 20 tükki kindlasti. See on muidugi selline umbkaudne arv. Antidepressantide vajajate hulgas on nii päris noori kui ka vanemaid inimesi. Nii Prozac kui Cipramil on minevad.
  Kesklinna apteek: Keskmiselt 20 karpi nädalas, kõige enam Cipramili. Tavaliselt on antidepressandi ostjaks jõukamal järjel olevad keskealised naised. Vaesemad inimesed ei jõua neid lihtsalt osta."
  http://www.epl.ee/artikkel/...

  Võttes Tallinna elanike arvuks ümmarguse 400 tuhat ja liites kokku 200+30+10+4x20+4x20 = 400 karpi, saame iga tuhande peale karp antidepressanti kuu aja jooksul. Ma arvan, et väljaspool Tallinna on inimesed iseenesest juba rahulikumad ja vast väga ei vaja keemilist maandamist, nii et seal võib arv isegi väiksem olla. Igal juhul tundub mulle, et meie inimesed veel väga tabletisõltuvuses ei ole, kui ainult üks tuhandest vajab pilli keele peale või alla. Delfi naistekas aga on välja selgitanud (28. veebruar 2008), et need vähesedki raiskavad raha ilmaaegu:

  "Äsjane uuring näitab, et enamik antidepressante, mida suurel hulgal inimestele välja kirjutatakse, on täiesti kasutud. Ravimitootjad mõtlevad eelkõige omaenese kasumile, mitte neile, kes rohust abi loodavad. Psühhiaatrid süüdistavad ravimitootjaid, et nad varjavad avalikkuse eest kliiniliste katsetuste tulemusi. Need katsed näitasid, et antidepressandid, mida arstid väga palju välja kirjutavad, Prozac, Seroxat ja Efexor, mõjuvad täpselt sama palju kui platseebo.

  Selliseid tablette võtab kaks miljonit britti ja vaimset tervist parandavad need üksnes väga äärmuslikel juhtudel, kirjutab Daily Mail, toetudes Hulli ülikoolis läbi viidud uuringule."
  http://naistekas.delfi.ee/t...

  Postimees (10.12.2009) küll ei taha jälle sellega väga nõus olla:

  "USAs Northwesterni ülikoolis tehtud uuring näitas, et antidepressandid võivad isiksust muuta.

  Uurijate sõnul vähendavad need ravimid neurootilisust, kuid samas tekitavad mitmeid uusi ekstravertseid jooni, kirjutab biomedme.com."
  http://www.postimees.ee/?id...

  No ei tea, kellel siin õigus või mitte, mine võta nüüd kinni, aga minu isiklik nõuanne ja soovitus oleks viibida võimalusel palju värskes õhus ja looduses ning debreka saabumisel keskenduda anekdootide lugemisele. Kui keegi tahab tingimata tabletti, siis vana hea purgeen ohtra leige veega allaloputatult hoiab teid pingelises tegevuses peristaltika jälgimisega ning muremõtted on kui paberiga pühitud. Kui kord sellest ravikuurist pääsete, siis tunnete ennast jälle puhta, kuivema ja rõõmsamana. Tükil ajal ei trügi ühtki musta mõtet pähe ja debrekas on sunnitud teid maha jätma.

blog comments powered by Disqus

| All Rights Reserved