Kuni 200 tähemärki


Miks meie president loeb kõik oma kõned maha paberilt, samas kui näiteks Ameerika president räägib alati peast või vähemalt pingutab, et see nii välja paistaks?

Posted: February 6th, 2010 | Filed under: Meedia, Poliitika, Riik | View Comments
Bookmark and Share
  Toetan!
 • Probleem tekib tegelikult siis, kui paberilt lugemine hakkab segama kõne mõjusust. Ja see probleem - ma väga vabandan - meie presidendil on. Õigupoolest võib isegi järeltõlgendamise mõttes olla tegemist OK ettekandega (ehk ringkonnad saavad sellest vajaliku välja lugeda), aga ilmselgelt pole tegu oraatoriga (tekitaks minus kui kodanikus tunde, et jällekord on meil äss Vana - ja minumeelest võiks sellesse tiba investeerida, olgu siis esinduskuludest või maksumaksjalt).

  Nagu @alanrein mainib on kõik publikuga silmside tekitamine, paberilt vaatamine jne osa asja juurde käivast performance'ist. Ja ma olen kohe päris kindel, et seda on võimalik harjutada, samuti nagu igat muud asja (suusatamisest suupillimänguni). Tuleks vaid leida Evelini majjatoodud kaaluhalduse kõrvale üks lisategevus.

  Kõnepidamise õpetajaid peaks meil ju leiduma. Sinna sekka tiba mälutrenni ... ja olgem ausad, töö live-raadios mida olen ise sattunud harrastama (aijah, ka hr Vabariigi President) on kohutavalt hea võimalus harjutada lause jagu ette mõtlemist. (mitte et ma sellega liiga hästi oleks hakkama saanud, aga igastahes paremini kui enne raadiot :-)

 • Muide, tuleb välja, et need kõneprompterid pole sugugi nii odavad, et neid masu ajal riigil väga hea mõte soetada oleks. Räägitakse umbes 250 000 kroonist. Mina isiklikult arvan, et lugegu meie poliitikud pealegi paberilt, kuni euro tuleb.

 • Yam

  Ei maksa süüdistada - aeg-ajalt kasutatakse ka teleprompterit! Kuigi seda enamasti stuudiotingimustes ja mitte avalikel esinemistel (ilmselt tehnilistel põhjustel - kas ei ole vajalikku tehnikat või on see liiga kallis). Vt ntx http://etv.err.ee/arhiiv.ph...

 • alanrein

  USA president ja palju teised kõnepidajad üle ilma kasutavad teleprompterit. See tehnoloogia ei ole tänapäeval üldse kallis.
  http://www.teleprompters.co...
  Lihtsalt ettevõtmise asi. Pole "teleprompteri kultuuri". Ja kuna saab ka ilma, siis loetaksegi paberilt. Valitud juhtudel "teeb" ka USA president, et ta loeb kõnet paberilt, mis sellest, et teleprompter on ees.

 • Siin tahan ise vastata. Üldiselt on kõnepidamisel selline põhimõte, et mida pidulikum, seda kindlamalt loetakse see sõna-sõnalt maha. Võib olla on kuskil mõned erandid, kuid enamasti ei pea ükski president iseseisvuspäeva televisiooniesinemist peast. See ei mõjuks veenvalt ega pidulikult, kui ta peaks hakkama mingit sõna meelde tuletama.

  USA presidendid jätavad mulje nagu nad räägiksid peast tänu headele tehnilistele abivahenditele, mis jäävad televaatajale enamasti nähtamatuks. Siin aga üks video sellest, mis juhtub siis, kui see abivahend katki läheb: http://www.youtube.com/watc...

  Selline näeb välja poolläbipaistev teleprompteri ekraan, millel jookseb kõne tekst ja mis jätab teleekraanil mulje nagu president vaataks rahvale otsa: http://bighollywood.breitba... aga on ka robustsemaid võimalusi: http://graphics8.nytimes.co...

  Seega, kokkuvõtteks, tähtsaid kõnesid loevad maha kõik või enamus, mõned jätavad mulje, et ei loe. Samuti, väiksemas ringis või vähem tähtsatel juhtudel on siiski tore, kui poliitik lubab endale ka improviseerimist, isegi kui see siis nii sujuv ja sile välja ei paista.

blog comments powered by Disqus

| All Rights Reserved