Kuni 200 tähemärki


Miks roheline tee vahutab?

Posted: February 18th, 2010 | Filed under: Füüsika, Tarbimine | View Comments
Bookmark and Share
  Toetan!
  • Roheline on täiesti tarbetu kitsendus, seda enam, et isegi mitte ainult tee, vaid praktiliselt igasugune puru, nt kohvi-, sae- või saiapuru, hakkab vahutama, kui sellele tulist vett hooga peale soristada. Kohvil näiteks on kalduvus kannust välja kolida, kui seda liiga suurel tulel keeta. Tegelikult hakkab ka uriin vahutama, kui seda tolmu sisse survega lasta, küsimus ei ole sugugi ainult tees. Kõigepealt hakkab segu vahutama valamisega tekitatud mullidest ning samal ajal kuumaga uhutakse välja purus leiduvad lisaained, mis annavad tekkivatele mullidele kiletava ümbrise. Kui tee on kannus mõnda aega seisnud, siis võib seal küllalt rasvast kilet näha.

    Liha, süldi, supi jne keetmisel eralduvad samuti mitmesugused liimjate omadustega ained, mis siis aurustuva vee mullidele ümber jäävad ning kuhjudes potist välja tahavad trügida. Eriti kärme on näiteks piim üle serva lahkuma, mistõttu on mõistlik enne keema hakkamist juurdeantavat energiat poti all aegsasti vähendada. Seebile lisatakse aga tema vahutavuse suurendamiseks samuti lisaaineid, sest üks töötlemata päris seep ei ole sugugi nii vahutav. Tõsi on, et mustas tees neid kleepaineid vähem leidub kui rohelises, seda nende valmistamise iseärasuste tõttu:

    "Must tee saadakse närvutatud lehtede hoidmisel soojas niiskes keskkonnas, mille tulemusena teepõõsa lehed vallandunud fermentide toimel tumenevad ja omandavad väljendunud aroomi. Fermenteerumisprotsess kulgeb vaid hapniku juuresolekul, sest selle käigus osa lehtedes esinevatest ainetest laguneb ja oksüdeerub.
    Roheline tee saadakse teepõõsa lehtede töötlemisel veeauruga, et inaktiveerida lagundavad fermendid. Seetõttu säilib tee algne roheline värvus ja ei lagune lehtedes sisalduvad ühendid, sealhulgas antioksüdandid."
    http://www.hot.ee/sanbao/na...

    Ehk mustas tees on kleepained suures osas ära lagundatud ja rohelises natuke paremini säilunud.

blog comments powered by Disqus

| All Rights Reserved